Visoko Brend Poduzetništva: Treća grupa učesnika Programa podrške poduzetništvu predstavila svoje poslovne ideje i planove

U prethodna dva dana, u velikoj sali Gradske uprave Visoko održana su prezentacije poslovnih planova treće grupe učesnika Programa podrške poduzetništvu u Visokom. Ukupno 16 učesnika iz treće grupe je predstavilo svoje poslovne planove komisiji. Najbolje ocijenjeni učesnici dobit će priliku za finansijsku i stručnu pomoć pri realizaciji svoje poslovne ideje. Finansijska podrška se realizuje u vidu granta u iznosu od 8.750 KM, dok će stručnu pomoć učesnici dobiti kroz poslovni mentoring i IYB (Improve Your Business) trening.

Program podrške poduzetništvu u Visokom se realizuje u okviru projekta “Visoko – Brand of Entrepreneurship – Tradition Innovated”, koji se implementira kroz projekat “COVID-19 Investment Response” – EU4Business Recovery. Projekat „Visoko – Brend poduzetništva“ finansira Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira GIZ, MOR i UNDP. Cilj projekta je poboljšanje lokalne privrede kroz novu generaciju poduzetnika koji spajaju inovativnost i tradiciju u profitabilne poslove i bolje uslove rada za sve.

 

„Veliko nam je zadovoljstvo prisustvovati prezentaciji poslovnih planova treće grupe učesnika Programa podrške poduzetništvu u Visokom. Imamo priliku čuti i vidjeti ideje 16 učesnika poduzetničkog treninga. Ono što možemo sa sigurnošću reći jeste da su ideje jako kvalitetne i raznovrsne i da komisija nema nimalo lagan posao pri bodovanju istih. Do sada je kroz ovaj projekat podržano ukupno 11 učesnika, a krajnji cilj je podržati 20 učesnika pri realizaciji poslovnih ideja.“ – izjavila je Tamara Bjelić, menadžer projekta. 

 

EU4BusinessRecovery podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Kao rezultat ovog projekta biće sačuvano više od 1.000 radnih mjesta ugroženih pandemijom i biće otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta. EU4Business Recovery projekat je vrijedan 13,7 miliona eura i zajednički ga sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka. Projekat implementiraju GIZ, UNDP i MOR.

Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.