LPZ Visoko: Učesnica Programa podrške poduzetništvu Dženita Ganić otvorila prvu profesionalnu Praonicu rublja „Vešeraj.ba“

U petak, 24.02.2023. u 18:00 sati na adresi Moštrina br. 3, Visoko je svečano otvorena prva profesionalna Praonica rublja „Vešeraj.ba“. Praonica rublja je bila jedinstvena ideja učesnice Programa podrške poduzetništvu u Visokom, Dženite Ganić, koja je svoju ideju kroz poduzetničku obuku razvila u poslovni plan koji je bio jedan od sedam najuspješnijih poslovnih planova prve grupe učesnica i time ostvarila pravo na finansijsku podršku za realizaciju svoje ideje.

Program podrške poduzetništvu u Visokom se realizuje u okviru projekta “Visoko – Brand of Entrepreneurship – Tradition Innovated”, koji se implementira kroz projekat “COVID-19 Investment Response” – EU4Business Recovery. Projekat „Visoko – Brend poduzetništva“ finansira Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira GIZ, MOR i UNDP. Cilj projekta je poboljšanje lokalne privrede kroz novu generaciju poduzetnika koji spajaju inovativnost i tradiciju u profitabilne poslove i bolje uslove rada za sve.

Otvorenju su prisustvovale brojne zvanice među kojima i gradonačelnik Visokog, Mirza Ganić koji je tom prilikom izjavio da mu je drago što je Visoko dobilo jednu ovakvu uslugu i da je ovo pravi primjer kako se kroz međusobnu saradnju više organizacija može ostvariti lijep cilj. Iskoristio je priliku i da pozove sve građane da daju podršku onima koji svojim uslugama olakšaju naše svakodnevne obaveze i poželio Dženiti uspjeh u radu. 

Dženita Ganić je ovim povodom izjavila: „U procesu otvaranja praonice rublja prijavila sam se zajedno sa 27 žena iz našeg grada i na Program podrške poduzetništvu u Visokom koji je organizovala naša Gradska uprava u partnerstvu sa CEFE BiH i drugim relevantnim partnerima. Kroz učešće u Programu smo pored finansijske pomoći dobile i poduzetnički trening i mentorstvo koji je nama kao početnicima u biznisu puno značio.” Takođe, dodala je i da se odlučila da otvori praonicu rublja zbog prepoznavanja potreba lokalnog stanovništa, kao i sve većeg broja turista koji dolaze u Visoko. Osvrnula se i na moguću saradnju sa lokalnim poduzetnicima, pogotovo onih iz oblasti turizma. Na kraju je dodala da „Vešeraj.ba“ počinje sa radom od ponedjeljka, 27.02.2023. godine i pozvala sve stanovnike Visokog i okolnih mjesta da ih posjete i upoznaju se sa uslugama koje nude.

 

EU4BusinessRecovery podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Kao rezultat ovog projekta biće sačuvano više od 1.000 radnih mjesta ugroženih pandemijom i biće otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta. EU4Business Recovery projekat je vrijedan 13,7 miliona eura i zajednički ga sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka. Projekat implementiraju GIZ, UNDP i MOR.

Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.