Visoko – Brend poduzetništva: Potpisani ugovori o finansijskoj i stručnoj podršci sa devet najuspješnijih učesnika treće grupe Programa podrške poduzetništvu

Danas su u maloj sali Gradske uprave Visoko potpisani ugovori sa devet najuspješnijih učesnika treće grupe Programa podrške poduzetništvu u Visokom. Svi učesnici su kroz program podrške prošli obuku na kojoj su razvili poslovne planove za svoje ideje i iste su prezentovali pred komisijom. Nakon sumiranja ocjene mentora, kao i ocjena komisije za poslovni plan i prezentaciju devet učesnika je ostvarilo pravo na finansijsku podršku za realizovanje svoje poslovne ideje. Ranije je potpisano jedanaest ugovora sa najuspješnijim učesnicima prve i druge grupe programa podrške, što u konačnici znači da će kroz projekat „Visoko – Brend poduzetništva“ biti podržano ukupno 20 učesnika.

Program podrške poduzetništvu se realizuje u okviru projekta “Visoko – Brand of Entrepreneurship – Tradition Innovated”, koji se realizuje kroz projekat “COVID-19 Investment Response” – EU4Business Recovery. Projekat „Visoko – Brend poduzetništva“ finansira Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, a implementiraju GIZ, MOR i UNDP. Cilj projekta je poboljšanje lokalne privrede kroz novu generaciju poduzetnika koji spajaju inovativnost i tradiciju u profitabilne poslove i bolje uslove rada za sve.

 „Svi koji ste se prijavili zaista ste uložili i mnogo vremena i truda kako bi se upravo vaše ideje našle među odabranima i želim vam svima čestitati i poželjeti mnogo sreće i uspjeha, i naravno da ostvarite svoje ciljeve. Kroz ovaj projekat do sada smo imali tri grupe i do sada je ukupno podržano 20 poslovnih ideja, a  obzirom na odličnu saradnju sa partnerskim institucijama nadamo se i nastavku te saradnje u budućnosti.“ – rekao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

„Zahvaljujem se svim partnerima u projektu. Bilo je jedno jako lijepo iskustvo družiti se i učiti zajedno sa ostalim učesnicima. Kroz obuku su se stvorila i nova, lijepa poznanstva. Želio bih poručiti i ostalim učesnicima koji su bili dio ovog programa ali nisu podržani da ne odustaju od svojih planova i ciljeva. “ – izjavio je ovom prilikom Ermin Bešlić, učesnik treće grupe Programa podrške poduzetništvu.

 

EU4BusinessRecovery podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Kao rezultat ovog projekta biće sačuvano više od 1.000 radnih mjesta ugroženih pandemijom i biće otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta. EU4Business Recovery projekat je vrijedan 13,7 miliona eura i zajednički ga sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka. Projekat implementiraju GIZ, UNDP i MOR.

Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.